Zioła - jak rozpoznać, hodować, przechowywać?
Zioła - towarzyszą ludzkości od wieków. Kiedyś ziołolecznictwo było jedynym rodzajem medycyny i sposobem na ukojenie dolegliwości. Dzięki ziołom poprawialiśmy smak naszych potraw i sprawialiśmy, że były dłużej zdatne do spożycia. Bez względu na to czy chodzi o zioła prowansalskie, zioła na odchudzanie, czy zioła dobre na nerki - dziś wiedza na temat ich stosowania przeżywa swoisty renesans dlatego w tym artykule przyjrzymy się im bliżej, a oprócz samych dobroczynnych właściwości dorzucimy garść informacji o tym gdzie i jak hodować zioła oraz jak je suszyć i przechowywać, aby jak najdłużej się cieszyć z ich właściwości.
Jak rozpoznać zioła?
Ilość ziół występujących w Polsce, które mogą nam się przydać w kuchni lub na różnorakie schorzenia jest bardzo duża. Nie trzeba wybierać się w dzikie ostępy czy wspinać na wysokie góry, aby znaleźć przydatne rośliny, czasami wystarczy wybrać się na najbliższą łąkę. Jak to zwykle bywa w dzisiejszych czasach w pierwszym odruchu chcemy zajrzeć do internetu i to jest… bardzo dobry pomysł! Znajdziemy tam masę poradników ze zdjęciami i miejscami występowania. Tutaj kilka przykładów:
Pokrzywa - gdzie szukać i kiedy zbierać?
Chyba nie ma osoby, która nie spotkała się z tą niezbyt przyjemną w dotyku rośliną. Rośnie na glebach żyznych, bogatych w azot (stąd też często jej znalezienie przydaje się hodowcom outdoor, więcej w artykule: Outdoor - podstawowe info). Występuje zarówno w lasach jak i na łąkach, ważnym jest, aby zbierać ją z dala od dróg, po których mogą przemieszczać się samochody. Zbieramy ją póki nie zacznie kwitnąć (kwiecień, maj), najlepiej zbierać młode listki (oczywiście w rękawiczkach!), które później suszymy w zacienionym miejscu.
Jak i przy jakich dolegliwościach stosować pokrzywę?
Z liści najlepiej jest przyrządzić napar i parzyć go przez 10 minut. Wypić na pół godziny przed posiłkiem. Pokrzywa ma pozytywne działanie przy dolegliwościach związanych z nerkami i drogami moczowymi, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza poziom cukru oraz ciśnienie krwi w organizmie.
Rumianek - gdzie szukać i kiedy zbierać?
W poszukiwaniu rumianku należy wiosną wybrać się na łąkę, najlepiej jak najdalej od miejskich zanieczyszczeń i szukać żółtych kwiatków o białych płatkach. To właśnie te charakterystyczne kwiatostany musimy zerwać i wysuszyć w ciemnym i ciepłym miejscu.
Jak i przy jakich dolegliwościach stosować rumianek?
Z łyżeczki suszonych kwiatów rumianku robimy wywar, który parzymy pod przykryciem około 15 minut. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i rozkurczowe. Pomaga przy problemach żołądkowych. Działa też uspokajająco.
Świetlik łąkowy - gdzie szukać i kiedy zbierać?
Ta znana ludzkości od wieków roślina w Polsce rośnie praktycznie wszędzie, musimy tylko uważać na to co zawsze przy zbiorach dziko rosnących ziół - staramy się szukać miejsc jak najbardziej oddalonych od zanieczyszczeń. Świetlik zbierać można przez lato i jesień. Roślinę ucinamy zaraz przy glebie i suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu.
Jak i przy jakich dolegliwościach stosować świetlik?
Z tak przygotowanego suszu robimy napar zalewając go wrzątkiem na około 10 minut. Po ostygnięciu robimy z niego kompresy, które kładzie się potem na zamknięte powieki. Świetlik doskonale nadaję się na różne schorzenia związane z chorobami oczu jak zapalenia spojówek czy alergie. Doskonale nawilża oczy i przeciwdziała zaćmie.
Jak hodować zioła?
Oprócz wykorzystywania dziko rosnących ziół, sami możemy zabrać się za ich hodowlę. Jest to często zajęcie nie wymagające specjalnego wysiłku, a przynoszące korzyści, nie tylko związane ze sztuką kulinarną czy ziołolecznictwem. Są rośliny takie jak bazylia, które odstraszają komary! Oprócz nich stosunkowo łatwo jest też hodować mięte czy melisę. Wszystkie wymienione powyżej zioła lubią gdy mają ciepło i słonecznie, za to nie przepadają za nadmiernym wiatrem. I rzecz oczywista: nie wolno zapominać o regularnym podlewaniu.
Jak suszyć i przechowywać zioła w domu?
Podobnie jak w przypadku dziko rosnących ziół ważne jest aby miejsce, w którym suszymy zioła było zacienione, suche i przewiewne. Temperatura powinna być pokojowa lub ewentualnie nieco wyższa (piwnica odpada!). Po odpowiednim wysuszeniu najlepiej trzymać je w słoikach.
Podsumowanie
Nieważne skąd weźmiesz zioła, z łąk, z lasów, czy z twojego parapetu. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych, smakowych, zapachowych i warto je wykorzystywać, aby poprawić jakość swojego życia.