Krzem
Dziś trochę informacji o nieco niedocenianym składniku diety roślin: krzemie. A dokładnie o ditlenku krzemu (SiO2) zwanego popularnie krzemionką, gdyż w tej właśnie formie ten pierwiastek jest serwowany roślinom w różnego rodzaju nawozach.
Silniejsze ściany komórkowe
Krzemionka wzmacnia komórki roślinne od wewnątrz, wzmacniając ściany komórkowe, które pomagają roślinie budować grubsze łodygi, aby wytrzymać ciężar pąków. Grubsze ściany komórkowe wytwarzają większe łodygi i gałęzie, które mogą skuteczniej wchłaniać i transportować wodę i składniki odżywcze, co skutkuje szybszym i bardziej rozległym wzrostem.
Odporność na stres środowiskowy
Ponieważ rośliny nie mają układu odpornościowego, krzem staje się jego substytutem. Jednym z plusów rozszerzenia diety roślin o krzem jest ich lepsza odporność na ekstremalne temperatury, zarówno wysokie, jak i niskie. Jest to szczególnie przydatne przy hodowli outdoor, gdy rośliny doświadczają szczytowych temperatur w południe, a najniższych w nocy.
Krzemionka tworzy warstwę ochronną na poziomie wewnątrzkomórkowym, która zmniejsza utratę wody w wyniku transpiracji, dzięki czemu rośliny są mniej podatne na nieprzyjemne konsekwencje suszy.
Odporność na patogeny i szkodniki
Jeśli roślina ma w swojej diecie krzem gromadzi go wokół zainfekowanego miejsca, tworząc selektywnie obszary, które mogą bronić się przed infekcjami grzybiczymi, takimi jak np. mączniak. Jako środek odporności roślina wykorzystuje krzem do zbudowania dodatkowej bariery mineralnej, co utrudnia przedostawanie się chorób i patogenów do wnętrza rośliny.
Niektóre badania botaniczne wykazały, że krzemionka w glebie chroni rośliny przed zjedzeniem przez roślinożerców. Krzem gromadzi się również w ściankach komórek naskórka liści, co utrudnia owadom ich gryzienie i ssanie. Dokarmianie dolistne to najlepszy sposób, aby krzem był wchłaniany bezpośrednio przez liście, gdzie może być natychmiast wykorzystany do zwalczania szkodników.
Absorpcja składników odżywczych
Oprócz zapobiegania chorobom i zwalczaniu szkodników, krzemionka może również pomóc roślinom w bardziej wydajnym rozwoju, ponieważ odgrywa zasadniczą rolę w wchłanianiu składników odżywczych takich jak magnez, azot i potas, nawet jeśli warunki nie są sprzyjające, a ilość substancji mineralnych w medium uprawowym jest niewielka.
Ochrona przed toksycznością
Obecność metali ciężkich w glebie jest dla roślin stresująca, co może prowadzić do utrudnionego wzrostu i mniejszych plonów. A ponieważ te metale są również toksyczne dla ludzi, jest to również problem dla użytkowników. Krzemionka łagodzi toksyczność metali ciężkich i zmniejsza ich wchłanialność przez system korzeniowy.
Funkcje metaboliczne
Udowodniono, że rośliny uprawiane z użyciem krzemionki mają wyższe stężenie chlorofilu w tkance liściowej w porównaniu z roślinami uprawianymi bez niego. Krzem umożliwia im również bardziej efektywne wykorzystanie dwutlenku węgla (CO2), co skutkuje bujnym, zielonym listowiem o doskonałej strukturze liścia. Rośliny dzięki temu są zdrowsze i silniejsze.
Jak dostarczać krzem?
Aby uzyskać najlepsze wyniki, krzemionka musi być obecna w pożywce przez cały cykl życia rośliny. Rośliny uprawiane w ziemi mają większą szansę na wchłonięcie niewielkich ilości krzemionki, która może być dostępna w glebie, podczas gdy rośliny uprawiane hydroponicznie nie mają bezpośredniego źródła krzemionki, więc trzeba ją suplementować.
Jak w przypadku innych nawozów, zaleca się bycie posłusznym zaleceniom producenta.
Krzemionka jest naturalnie zasadowa i dlatego podniesie poziom pH pożywki. Krzemionka wymaga pH wyższego niż 7, aby pozostała rozpuszczalna. Z tego powodu nie można go mieszać z innymi składnikami odżywczymi i należy go dodawać osobno, gdy wszystkie inne składniki odżywcze zostały już rozpuszczone.
Podsumowanie
Wzbogacenie diety naszych roślin o krzem niesie ze sobą same plusy. Jest szczególnie istotne jeśli mamy mały wpływ na otoczenie, w którym przyjdzie im rosnąć jak przy hodowli outdoor. Jednak również w warunkach indoor, mogą pojawić się czynniki stresujące, którym ten pierwiastek będzie przeciwdziałał. Nie zapominajmy, silniejsza i zdrowsza roślina zawsze wyda większy plon niż ta narażona na stres i niedogodności.